Sunday, July 8, 2007

Paa tur med ei mitraljoese av en guide

Litt omtaaket akkurat naa, nettopp vaaknet etter tre timers blund... Sto opp 08.30 i dag morges for aa vaere med paa en organisert tur til katakombene utenfor Odessa. Rask og rask samlet fra vandrerhjemmet var vi 7 stykker og guiden vaar Nataly var en ukrainsk pensjonert kvinnelige guide i 50-aarene som var et munnhell av dimensjoner. Hun pratet ustanselig fra vi satt oss inn i marshrutkaen (bussen), foerst var det interessant med broker av Odessaes historie, men etterhvert som dagen skred fram ble det en ustanselig stroem av stoy fra hennes munn. Det virket som om hun ikke taalte et oyeblikks stillhet og poeste paa med, tilsynelatende improvisert materiale, og som laerer oppfattet jeg det heller ustrukturert. Men nok surmuling, etter at snakketoeyet gikk av tre timer seinere paa Pushkinskaya tilbake i byen, var det tidvis en fornoeylig utflukt allikevel.

Katakombene skal sies aa vaere 2500 km totalt, og vi tuslet et lite stykke. Her kjempet bolsjeviker mot Tsarist-Russland og russerne mot nazistene under den store patriotiske krigen (som den refereres til her). Fidel Castro var der i 1981 og poserte lett paa et fotografi i det miniatyriske museet.

Ukrainas flagg er blaatt oeverst og gult nederst for aa symbolisere den blaa himmelen og det gule aakerlandskapet og kanskje ogsaa de mye omtalte solsikkene. Har sett en del aakre i dag, storslaatte gule aakre med solvendte solsikker. Det var veldig fint.

I gaar ruslet vi ned til Potemkintrappene, bygget av Franz Buffo i 1847, besto trappene av 200 trappetrinn, men 8 trinn ble fjernet da havneanlegget ble bygget. Trappen i seg selv var ikke saa veldig interessant, men Joern og jeg koste oss med ferske bakevarer og tok havnen i naermere oeynsyn. Der laa det ferjer som Joern kunne identifisere etter aarelang erfaring med ferryspotting i Horten. Ellers floet det rundt med russisk-ortodokse nonner, nygifte brudepar paa photoshoot, fiskere, gammelkommunister og turister. Etterpaa vanket det iskrem paa guttene oppe i byparken i sentrum av Odessa. Sinnsykt flotte motebutikker langs Deribasovskaya, gaagaten, og samtidig en del fattigdom. Stort skille mellom rik og fattig.

Personlig liker jeg Odessa bedre enn Kiev tror jeg. Men vi har fortsatt noen dager paa oss aa ombestemme oss. Skal innom Tarasenko aa betale for ferjebillettene i morgen tidlig. Ellers kan vi melde om fint vaer og pene kvinner.

5 comments:

Anonymous said...

varm og vakker havneby, dette høres bra ut. fant fram googlekartet igjen og klarte med ett å orientere meg. skål i cola eller pivo for meg på potemkin trappene.

det kiler sommerferiefølelse i kroppen min også nå. vi har hatt siste helg i trondheim for en stund. uteliv både fredag og lørdag, gudene har velsignet oss med deilig vær. gikk på byen med sandaler i går.

i morgen er det tog til oslo. ingenting er som å starte sommerferien med en lang togtur. metallica og vallehovin på tirsdag. showshow.

velg guidene med omhu!

Jørn Lund said...

Hils James, Lars, Kirk og Rob fra oss!!!

Anonymous said...

Matpakke i veska, Morten! ;)

Morten Oddvik said...

Lars K> kos dere paa Valle Hovin i morgen! Haaper paa anmeldelse etterpaa!

Joern> Gidder du aa re opp senga mi?

Alice: Glemte baade veske og matpakka. Skulle gjort som Akimoto - japaneren - lagt hodet mellom knaerna og sovna.

Anonymous said...

Synes dette likner mer og mer på Star tour til Syden - Nok en guide?? Og kom ikke her og skryt av vakre piker. Det bøtter ned i gamlelandet - bilder bitte! Makan!